Vijftal Olympus objectieven uitgelicht

Vijftal Olympus objectieven uitgelicht


Voor Olympus PEN en OM-D en daarmee ook voor andere Micro Four Thirds camera’s zijn inmiddels ruim zeventig verschillende objectieven beschikbaar. Van simpele zoomobjectieven tot de meest hoogwaardige primes. Vandaag pikken we er een 5-tal uit.

Olympus M.ZUIKO DIGITAL ED 12-50mm F3.5-6.3 EZ

Over het algemeen een ondergewaardeerd objectief. Reden: gebrek aan lichtsterkte. Maar is lichtsterkte dan altijd het belangrijkst? Grote kracht in dit objectief zit ‘m in zijn veelzijdigheid. Een bereik van fantastische groothoek (24mm kleinbeeld-equivalent) tot telezoom (100 mm equivalent) maakt dit model een prima reisobjectief. Grote voordeel is dat dit objectief tevens over elektronische zoom beschikt, wat hem voor de verfijnde filmer zeer geschikt maakt. Het reisobjectief wordt nóg completer dankzij de ingebouwde macro-functie.

Olympus ET-M 75mm F/1.8

Misschien wel het scherpste objectief in de markt. Een ideaal portret-objectief voor diegene die de ruimte heeft. En dat is meteen zijn beperking. Ondanks de sublieme beeldkwaliteit, de meest hoogwaardige bouwkwaliteit en de perfecte afwerking maken dit objectief soms toch lastig bruikbaar. Met zijn 150 mm equivalent is het objectief alleen bruikbaar in de wat ruimere studio of buitenshuis uiteraard. Heb je die mogelijk? Dan is er niets beters te koop. Qua scherpte is er volgens ons geen enkel ander objectief dat deze overtreft.

Olympus ET-M 45mm F/1.8

Bijna een juweel. Schitterend gebouwd, ragfijn en haarscherp. Voor een prijs van nog geen driehonderd euro is dit een schitterend prime objectief, vooral bedoeld voor portretfotografie. De scherpte is prima tot uitmuntend. Ook in de kleinere studio is dit een zeer bruikbaar objectief. Zijn grootste diafragma-opening van f/1.8 geeft prima mogelijkheden om te kunnen spelen met scherpte-diepte. Scherpte op de ogen en onscherpte van voor de oren is prima mogelijk. De ET-M 45 mm F/1.8 zou bijna verplichte kost moeten zijn voor iedereen die aan portretfotografie doet.

Olympus M.ZUIKO DIGITAL ED 40-150mm 1:2.8 PRO

Ja, de PRO objectieven. Kwaliteiten hoger dan de SHG-objectieven uit het D-SLR tijdperk, een dubbele AF motor, spatwaterdicht, stofdicht en freeze-proof tot -10 graden. Wat heeft een mens nog meer te wensen? Als concertfotograaf of sportliefhebber is dit objectief bijna vanzelfsprekend. De scherpte is geweldig. Het bokeh ook. En in moeilijkere lichtomstandigheden is de autofocus nog steeds snel en accuraat. Wil je schakelen naar handmatig focussen, dan is het slechts één klik om te schakelen. Het PRO objectief is echt af. Betere bouwkwaliteit is er niet. En dan die fantastische zonnekap. Met één handbeweging trek je ‘m naar achter en berg je je objectief op. Dus het afdraaien van je zonnekap en omdraaien is verleden tijd.
Grote pluspunt is uiteraard zijn zoombereik van 40 tot 150 mm (80 – 300 mm equivalent) en de daarbijbehorende gelijkblijvende lichtsterkte van f/2.8. Komt nog bij dat de kortste scherpstel-afstand slechts 70 cm is. Op die manier maak je ook nog eens de mooiste close-ups.

Olympus M.ZUIKO DIGITAL ED 12-40mm 1:2.8 PRO

Perfect passend bij de OM-D E-M1. Het brengt de camera in ongekend mooie balans en maakt het een fantastisch geheel. De bouwkwaliteit is één van de beste in het complete Micro Four Thirds aanbod. Stofdicht, spatwater-dicht en freeze-proof, gelijk aan de andere PRO objectieven. De autofocus is razendsnel. De lichtsterkte van f/2.8 over het hele bereik maakt dit objectief bruikbaar in bijna alle omstandigheden. Het mooie bereik geeft fantastische mogelijkheden. Op 12 mm schiet u de meest imponerende landschappen, terwijl sprekende portretten op 40 mm ook mogelijk zijn. Foto’s zijn scherp van hoek tot hoek, ieder detail is haarfijn vastgelegd. Speciale elementen zorgen voor het voorkomen van hinderlijk flares. De M.ZUIKO DIGITAL ED 12-40mm 1:2.8 PRO is een echt kwaliteitsobjectief en overklast net als zijn grotere broer menig SHG-objectief.

::

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »