OM-D E-M1 Mark II: Snelheidsmonster

OM-D E-M1 Mark II: Snelheidsmonster


Dat Olympus al jaren succesvol aan de weg timmert met de never-ending succes-story van innovatieve OM-D camera’s, dat wisten we allang natuurlijk. Het merk investeert voortdurend fors in nieuwe technieken en heeft de traditionele spiegelreflex inmiddels het nakijken gegeven: compacter, lichter en beter. Olympus maakt als bekend camera’s met zeer unieke features. Voorbeelden hiervan: een 5-assige beeldstabilisatie in de body, Live Composite modus voor het fotograferen van sterrenbanen en de verbluffende 50 MP High Res Shot voor nóg meer details. Daarnaast geeft een handige app als Olympus Image Share de mogelijkheid camera’s volledig te bedienen vanaf een smartphone of tablet, waarmee de creatieve mogelijkheden van de gebruiker ongekend zijn. Is er dan nog meer dat het merk verder zou moeten ontwikkelen? Zelf dachten ze van wel. Een nieuw snelheidsmonster is geboren: de OM-D E-M1 Mark II

121 all cross type fasedetectie AF

Bij de nieuwe OM-D, die de vorige E-M1 uit 2013 opvolgt, is snelheid het toverwoord geworden. De E-M1 Mark II beschikt als enige merk maar liefst over 121 all crosstype fase-detectie AF punten, wat het AF-systeem een enorme snelheidsboots geeft, ook voor het scherpstellen in moeilijke lichtomstandigheden. Bijzonder? Wij denken van wel. Neem een Nikon D5, een ander snelheidsmonster, €7109,- schoon aan de haak voor een body, beschikt over 99 van dit soort scherpstelpunten. Met die autofocus van de nieuwe E-M1 Mark II zit het dus wel goed, vooral gecombineerd met de volledig nieuwe TruePic VIII processor, die uit 8 kernen bestaat en waar er dedicated één toegewezen is aan het scherpstellen.

Meer snelheid? Fotograferen op 60 frames per seconde

Ook in de strijd om de camera met de meeste frames per seconde komt de E-M1 Mark II glansrijk uit de strijd. Met C-AF fotografeert de camera maar liefst 18 frames per seconde. Met S-AF zelfs 60 frames per seconde. In RAW. Of JPEG. Op de volledige 20 MP resolutie.
Om alle snelheid juist in kaart te kunnen brengen, is de elektronische zoeker aangepast. Met slechts een vertraging van 6 ms, wat gelijk is aan de reactiesnelheid van de mens, ervaart de gebruiker geen vertraging meer in de viewfinder. Ook die stap heeft de concurrentie nog niet kunnen maken.
De camera is dusdanig slim, dat als er actie vastgelegd moet worden, er middels de Pro Capture Mode al 14 beelden in RAW formaat vast worden gelegd, voordat de ontspan-toets volledig wordt ingedrukt. Zo wordt geen moment meer gemist.

Beeldkwaliteit

Uiteindelijk is al die snelheid fijn. Maar beeldkwaliteit blijft toch de bepalende factor van een camera. De E-M1 Mark II heeft een nieuwe beeldsensor van de LiveMOS-familie, die opgewaardeerd is naar een 20 MP resolutie, die tevens geschikt is voor 4K video opnames. Is de 20 MP resolutie alsnog te weinig, wat normaal gesproken ‘nicht im frage’ is, kan er net als bij de E-M5 Mark II en Pen F geschakeld worden naar de High Res Shot mode, en kan er een 50MP foto gemaakt worden, wat overigens alleen geschikt is voor stilstaande onderwerpen. Bewegend blad van bomen overigens is geen beperking meer, de ’natural movement compensation’ filtert die bewegingen uit de highres shot en zal dus geen ongewenste patterns opleveren.
De nieuwe sensor, gecombineerd met de TruePic VII moet een nog beter plaatje genereren dan de huidige OM-D modellen. Het dynamisch bereik zal vergroot zijn en het ruis-niveau verder onder controle. Op de nieuwe OM-D is overigens vanaf ISO 64 te fotograferen in plaats van ISO100.

Beeldstabilisatie


Jazeker. Uniek, 5-assig. ‘Ja’, roepen merken als Pentax, Sony, Panasonic en Canon. ‘Hebben wij ook.’ Klopt, maar de ene beeldstabilisatie is de andere niet. De 5-assige beeldstabilisatie in de body van de E-M1 Mark II is wederom verbeterd. In combinatie met de nieuwe m.Zuiko ED Digital 12-100 mm 1:1:4, kan er zelfs tot 6,5 stops gecompenseerd worden, wat betekent dat er in praktijk met dat objectief maar liefst 1,5 seconde (!!!) uit de hand gefotografeerd kan worden, dankzij de vernuftige sync-stabilistie. Met alle andere objectieven is er een EV-stops-winst tot 6 stops. Andere merken halen dat niet.

E-M1 Mark II – Nog meer veranderingen

Er zijn nog meer veranderingen. Zo zijn de menu’s, waar menig gebruiker vaak in verdwaalde, aangepast en overzichtelijker gemaakt. Verder is de accu verbeterd voor meer capaciteit en is er een snellaad-functie van 2 uur toegepast. Verder kan een gebruiker nu 2 SD-kaarten tegelijkertijd gebruiken, waarbij hij of zij zelf de keuze heeft uit mappen-structuren, etc. Zo kan er gekozen worden op de ene kaart RAW-beelden op te slaan, terwijl er op de andere kaart video-opnames op 4K resolutie worden bewaard. Uiteraard is ook deze OM-D weer volledig geseald: spatwaterdicht, stof dicht en freeze-proof tot -10 graden.

De E-M1 Mark II lijkt een verbluffende machine, die actie tot in ieder detail vast kan leggen. Een nieuwe sensor, een nieuw AF-systeem en een uitgekiende, dubbele quad-core processor zullen de traditionele spiegelreflex verder overklassen. Hadden de dSLR’s nog wel eens het voordeel van de twijfel als het om autofocus-snelheid ging, dan denken we dat ook dit voordeel door de OM-D E-M1 Mark II opgeslokt wordt.

De prijs en verschijningsdatum van de E-M1 Mark II zijn vooralsnog onbekend.

::

Eén gedachte over “OM-D E-M1 Mark II: Snelheidsmonster

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »