Meervoudige belichting

Meervoudige belichting


Ja… vroeger… in de tijd van de filmrolletjes was er een bijzondere mogelijkheid op sommige camera’s: dubbele belichting. Na het maken van je opname, spoelde je je film niet door, maar belichtte je je negatief voor een tweede keer. Reden? Creativiteit. Met de komst van digitale camera’s is deze mogelijkheid er nog steeds. In de Olympus PEN en OM-D camera’s heet deze functie Meervoudige Belichting. De optie vindt je in camera menu 2.

Hoe stellen we het in?

* Ga via de menu-toets naar cameramenu 2,
* Kies Meervoudige Belichting
* Ga naar Aantal Beelden
* Kies 2f (2 frames)
* Bevestig met OK.
* Verlaat het menu.

Als het goed is, zie je nu bovenin je scherm het symbool dat Meervoudige Belichting aangeeft.

Als je nu een willekeurige foto maakt, dan zie je die gemaakte foto als een overlay in je zoeker of op je scherm terug. Deze overlay blijft staan tot je je tweede foto maakt. Als de tweede foto gemaakt is, mixt de camera de twee foto’s tot een creatief geheel.

Wil je een foto gebruiken, die je eerder hebt geschoten in RAW en die op je SD kaart staat, dan kan je in hetzelfde menu nog de optie aanvinken van Overlay. Als je deze op Aan zet, verschijnt er volgens een overzicht van al je RAW-bestanden. Hieruit kan je er één kiezen, om die vervolgens als Overlay te gebruiken.

Onderstaande foto is gemaakt met de E-M1 Mark II met bovengenoemde functie door visionairy Tracie Maglosky.

Eén gedachte over “Meervoudige belichting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »