Makkelijker handmatig scherpstellen: Focus Peaking

Makkelijker handmatig scherpstellen: Focus Peaking

De camera’s van vandaag de dag beschikken over een fantastische automatische scherpstelling. De autofocus is snel en accuraat. Top! Maar toch is het soms handig om handmatig scherp te stellen. En dat handmatig scherpstellen is soms moeilijk op het scherm of in de zoeker te beoordelen. Juist daarom een geweldig hulpmiddel.

Focus Peaking

Focus Peaking (Pieken in het Nederlands) is een handig hulpmiddel, waarbij je in handmatige focus middels contrastlijntjes ziet waar je scherpstelling op dat moment zit. Dus de plek waar de lijntjes zich bevinden, daar is het scherp. Handig bij macro of bij portretten. Draai de handmatige scherpstelling tot je de contrastlijnen op de pupillen van de ogen ziet… klik… ogen scherp. Ook bij landschapsfotografie is Focus Peaking een welkome feature. De contrastlijnen geven keurig het scherpte-bereik aan.

Hoe zetten we Focus Peaking / Pieken aan?

 1. Druk op de menu-toets
 2. Ga naar het tandwiel-menu
 3. Ga naar menu A – AF/MF
 4. Ga naar MF hulp
 5. Zet Pieken op ‘Aan’ (Focus Peaking)

Als nu de camera op handmatig focussen gezet wordt en er wordt gedraaid aan de scherpstelring, dan zullen de hulplijnen vanzelf verschijnen. Deze functie is ook super te gebruiken in de film modus en werkt zowel met moderne objectieven als met vintage lenzen.

4 gedachten over “Makkelijker handmatig scherpstellen: Focus Peaking

  1. Waarschijnlijk heb je de frame rate op hoge snelheid staan i.p.v. normaal. Waarschijnlijk vind je dit in menu D.

 1. Ik heb een Olympus E-M1markII en een Pen-F (als backup) las in het Pieken artikel over het instellen. Dat klopte voor de Pen-F, maar in het menu van de Em-1m2 kon ik dat niet terugvinden. Tot mijn verbazing ‘piekte’ de 25mm1,2 lens zonder dat ik die had ingesteld.
  Vervolgens las ik, dat e.e.a. ook voor vintage lenzen gold. Bedoelt u daarmee vintage lenzen van Olympus?
  Ik heb een macro-lens van Panasonic/Lumix (Leica DG Macro-Elmarit 1:2.8/45 asph uit de tijd dat Olympus nog geen macro voor MFT had uitgebracht en ik helaas de 50mmf/2.0 met mijn nieuwe e-m5 had verkocht) die ook prima met de piekinstelling in de stand MF werkt.
  Maar bijv. mijn Voigtländer Nokton 17,5mm/f0,95 werkt dus niet. Moet ik concluderen dat focupieking alleen werkt voor (vintage) lenzen MFT met AutoFocus?

  1. Er staat een storende fout in de derde alinea van mijn vraag. Er staat […] nieuwe e-m5[…] maar dat moet zijn: […] oude e-5 […]
   Excuses, maar ik kan de vraag zelf niet bewerken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »