ISO instellingen automatisch aanpassen

ISO instellingen automatisch aanpassen

ISO, een prachtige instelling in je camera, die belichtingen mogelijk maakt in de lastigste lichtomstandigheden. Maar ook meteen de functie die menig fotograaf tot wanhoop drijft. Want ja, hoe hoger je ISO, hoe meer ruis. En daarom zweren de meesten om zo laag mogelijk in de ISO te blijven. Maar ja, als er toch écht licht te weinig is, is ISO je laatste redmiddel.

Je Olympus camera levert de beste prestaties op ISO 200. In die setting is je ruis-niveau laag en je dynamische bereik groot. ISO LOW geeft nóg minder ruis, maar doet je een minieme hoeveelheid inleveren qua dynamisch bereik. Hoe groot die verschillen zijn, is dikwijls moeilijk te beschrijven. Het meetbare is immers wat anders dan het zichtbare.

Wil je qua ISO instelling het liefst zo laag mogelijk zitten, maar dan wel dat als het nodig is te verhogen, de camera dat automatisch voor je doet? Zet dan je ISO instelling op AUTO. Is er licht voldoende, dan gaat je camera naar ISO 200. Is het echt donker, dan gaat ie misschien wel naar ISO 6400. En dat is het mooie… hoe hoog of hoe laag je camera gaat, dat bepaal je zelf. Je kan namelijk eenvoudig een onder- en bovengrens instellen.

1. Druk op de menu-toets
2. Ga naar tandwiel-menu E
3. Ga naar ISO Auto Set
4. Kies hier je bovengrens (de maximale ISO die je toe wilt staan) en je ondergrens (de laagste ISO)

Zo eenvoudig is het.

Beschik je toevallig over een E-M1 Mark II? Dan kunnen we nog een stapje verder gaan en kunnen we zelfs nog aangeven bij welke minimale sluitertijd de volgende ISO stap ingezet wordt.

Hiervoor kun je naar menu E1. In het Auto ISO Set-menu vind je een extra optie.
Via ‘Laagste S/S-instelling’ kun je een laagste sluitertijd invoeren.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »