Gebouwen schuin in groothoek-stand? Trapezium-correctie!

Gebouwen schuin in groothoek-stand? Trapezium-correctie!

U kent het wel. Loopt u in hartje zomer door de mooiste steden als Parijs, Rome of Barcelona en wilt u al die mooie gebouwen fotograferen, klopt er iets niet. Probleem: met een groothoek-objectief of met uw standaard lens in de groothoekstand vanuit verschillende standpunten staan alle prachtige gebouwen vaak scheef op uw foto’s. Vertekening. Kunnen we dat oplossen? Ja, achteraf in Lightroom of Photoshop, maar ja, dan moet u al vooraf rekening houden dat in de nabewerkingen een stuk van uw foto wegvalt. ‘Dat kan mooier’, moeten ze bij Olympus gedacht hebben. Gevolg: trapezium-correctie direct in de camera. In zowel JPEG als RAW.

Alle recente OM-D modellen, van E-M10 Mark II tot de E-M1, beschikken over deze unieke functie. En dankzij deze controleerbare, bewuste kanteling van uw beeld is iedere vertekening die zichtbaar is in het scheefstaan van torens en kathedralen volledig vooraf te corrigeren. En die correctie ziet u realtime op uw scherm of in uw zoeker.

Hoe stel ik het in?

  • Druk op de menu-toets
  • Ga naar Camera-menu 2 (camera-icoon)
  • Ga naar Trapezium-correctie of Keystone Correction
  • Zet deze op ‘aan’
  • Verlaat de menu’s door de ontspanknop half in te drukken

In de zoeker of op het achterscherm ziet u nu bovenaan het scherm het keystone-correction icoon staan. Als u nu uw compositie maakt, kunt u door te draaien aan de dials de correctie toepassen. De dial bij uw wijsvinger is voor links/rechts kantelen en de dial bij de duim kantelt uw compositie naar voren en achteren.

Gebruikt u deze functie vaak? Dan kunt u hem ook toewijzen aan één van de programmeerbare toetsen op uw OM-D.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »