Straatfotograaf Fokko Muller: ‘De angst houdt helaas veel mensen tegen.’

Straatfotograaf Fokko Muller: ‘De angst houdt helaas veel mensen tegen.’

Fokko Muller

Als gedreven straatfotograaf is Fokko Muller al jaren actief. In de uitdaging van het niet kunnen plannen van wat er allemaal op je af komt, vindt hij zijn kick. Het ontdekken en bekijken van mensen is zijn passie, om die mensen met hun verhaal uiteindelijk in een boeiende foto vast te leggen. Naast het zelf beoefenen van deze spannende vorm van fotografie deelt Fokko Muller zijn passie middels workshops en lezingen met anderen. In zijn workshops helpt hij anderen graag over de drempel om vreemde personen te fotograferen. ‘De angst houdt helaas veel mensen tegen,’ geeft hij toe.

 

De geboren Rotterdammer is sinds 2010 serieus aan het fotograferen. “Daarvoor maakte ik de gebruikelijke foto’s tijdens vakanties en verjaardagen. Maar in 2010 kocht ik een instap spiegelreflex en startte een 365 dagen-project om vooral veel te fotograferen. Dat bleek een prima methode om erachter te komen wat ik echt leuk vond: straatfotografie.”

Om die reden is Fokko sinds 2011 uitsluitend nog met straatfotografie bezig. Hij is van mening dat het goed is je te specialiseren in een bepaalde tak van fotografie. “Het maakt je foto’s beter en sterker,” verklaart hij.

Op de vraag waar de uitdaging ligt binnen zijn vorm van fotografie is Fokko Muller stellig: “Het uitdagende van straatfotografie is dat je het niet kunt plannen. Het enige dat je kunt plannen is de plek waar je naar toe gaat om te gaan fotograferen. Wat je daarna tegenkomt en wie er op je foto’s terecht komen, is volledig onbekend.”

De foto’s zijn voor Fokko een soort van bonus van een dag in een stad rondlopen. “Zou ik een dag geen foto maken, dan heb ik toch een heerlijke dag gehad. Het bekijken van mensen en het luisteren naar de fragmenten van hun gesprekken heb ik altijd al leuk gevonden.”

Ook het proces van het maken van straatfoto’s vindt Muller boeiend. Het begint met het zien en het ontdekken van inspirerende situaties. ‘En die situaties zo op de foto te krijgen zoals ze zijn, dat is de kunst. Muller: “En dat bereik je alleen door onopvallend te zijn en te blijven totdat je de sluiterknop indrukt. En meestal zien mensen niet dat ik een foto van ze maak. Zien ze het wel? Dan maak ik een leuk praatje met ze.”

Veel fotografen proberen zich te onderscheiden van anderen. Dat kan door te variëren met tal van ingrediënten en een eigen stijl te ontwikkelen. Fokko heeft hier een duidelijke mening in en voelt die behoefte niet. “Ik hoef me niet zo nodig te onderscheiden van andere straatfotografen. Ik doe gewoon wat ik zelf leuk vind. Fotograferen doe ik in basis voor mezelf en niet voor anderen. Ik laat foto’s zien op mijn website en sociale media die ikzelf interessant vind. Het is natuurlijk fantastisch dat anderen mijn foto’s waarderen, maar ik kan er niet mee zitten als mensen het niks vinden. Het is dus geen doel op zich.” Straatfotografie is voor Fokko Muller vrij werk en hij ziet daarom niet de noodzaak zich voor iemand te moeten bewijzen. “Wel hoop ik anderen te inspireren.”

Foto: Fokko Muller

Straatfotografie wordt vaak door velen gezien als lastig. Voor Fokko Muller is dat anders: “Eerlijk gezegd ervaar ik geen lastige dingen in mijn straatfotografie. Straatfotografie is voor mij gewoon erg leuk om te doen. Het ontspant mij enorm en na een dag rondstruinen in een stad ben ik alleen lichamelijk moe. Geestelijk ben ik dan heerlijk uitgerust en ontspannen.” Voor beginners die het moeilijk vinden om ongevraagd mensen vast te leggen, heeft Fokko veel berip: “Angst, ja, ik begrijp dat volkomen. In mijn beginperiode vond ik het ook angstig en ik durfde niet veel. Aan de

andere kant geeft het ook wel een kick eigenlijk. Als je er voor kiest om je grenzen te verleggen, dan kun je van die angst af komen. Door veel op straat te fotograferen, neemt je zelfvertrouwen toe. Je zult merken dat mensen het meestal niet erg vinden om gefotografeerd te worden. Wanneer je wat meer bedreven bent in het onopvallend fotograferen, merken mensen het meestal niet eens dat je ze fotografeert. En het blijft daarnaast een uitdaging om met fatsoenlijke foto’s thuis te komen. Er zijn nu eenmaal zaken die lastig kunnen zijn in een stad. Misschien is het een troost voor je dat ikzelf ongeveer 97% van mijn foto’s weggooi.”

Foto: Fokko Muller

Sinds de zomer van 2016 is Fokko Muller één van de inspirerende visionaries van Olympus. Ook in samenwerking met dit innovatieve merk geeft hij workshops en lezingen, o.a. op de Fotofair. Fokko gebruikt op straat zijn nieuwste snelheidsmonster in fotografie, de Olympus OM-D E-M1 Mark II. Wat hij ziet als meerwaarde van dit product? “Ik denk dat ik eerlijkheidshalve met elke camera wel interessante straatfoto’s kan maken. De keuze voor Olympus heb ik echter wel heel bewust gemaakt. De razendsnelle autofocus is belangrijk voor mijn soort foto’s. Wat er voor mij uitspringt, is het fantastische uitklapbare LCD-scherm. Ik denk dat Olympus hiermee op dit moment op eenzame hoogte staat. Ik fotografeer altijd via mijn LCD-scherm en kijk nooit door de zoeker. Op straat fotografeer ik daardoor minder opvallend. Ik kan op deze manier ook makkelijker meerdere foto’s van een scene maken. Het LCD-scherm heeft een touch-screen. Je kunt via die aanraking zelfs meteen de foto maken. De functie die dankzij het touchscreen voor mij geweldig is, is het autofocus-punt verplaatsen. Met één vinger verplaats ik eenvoudig het focuspunt op het scherm. Je hoeft dus geen gebruik te maken van kleine pijltjestoetsen of een joystick. Geniaal!” Daarnaast vindt Fokko het gewicht van de camera uiterst prettig. “Mijn Olympus OMD systeemcamera is licht van gewicht en dat is erg prettig als je een dag door de stad loopt. Het flesje water en pakje brood in mijn fototas wegen meer dan mijn camera.”

Voor wat betreft de keuze voor objectieven heeft Fokko zijn liefde in de fenomenale m.Zuiko 17 mm 1.8 gevonden. “Hiermee maak ik 95% van al mijn foto’s” verklaart hij. “De Olympus m.Zuiko 17mm 1.8 is een lichtsterk objectief dat haarscherpe foto’s maakt. Ik vind het prettig om met lenzen met vast brandpuntsafstand te werken. Zoomen kost mij teveel tijd op straat. Ik weet met mijn 17mm lens precies waar ik moet zijn om het gewenste beeld vast te leggen.”

Af en toe maakt Fokko ook geposeerde portretten op straat. Juist dan pakt hij vaak de haarscherpe m.Zuiko 45 mm 1.8 lens. “Maar,” zegt hij, “sinds kort heb ik ook nog eens de nieuwe Olympus 25mm f/1.2 PRO tot mijn beschikking. Wat een geweldige lens is dat! Super lichtsterk en kwalitatief zeer sterk! Hij is weliswaar groter en zwaarder dan de 17mm, maar in combinatie met de OM-D E-M1 Mark II is het een fijne combinatie op straat. Prima in balans.”

Op zondag 21 mei a.s. kun je Fokko Muller vinden op de Fotofair. Hij zal daar een lezing over straatfotografie geven en zal ook regelmatig in de Olympus stand te vinden zijn.

Meer informatie over Fokko Muller vind je op: http://www.fokkomuller.com

Foto: Fokko Muller
Translate »