Firmware updates: wat zijn het en hoe doe ik dat?

Firmware updates: wat zijn het en hoe doe ik dat?

Firmware is het kloppende hart van je camera en beschikt over de software die ervoor zorgt dat jou camera doet wat ie moet doen en vormt de basis van alle functies. Maar niet alleen je camera beschikt voor deze software; ook al je lenzen bij je PEN of OM-D beschikken over firmware. En zowel die firmware in je camera als in je lenzen worden regelmatig voorzien van een update. Waarom? Vaak om juist net alles nog wat verfijnder te laten werken; kleine verbeteringen dus. Maar de laatste jaren is Olympus een grote stap voorwaarts gaan zetten met haar updates. Waar het voorheen alleen minuscule verbeteringen betrof, brengen de firmware updates de laatste jaren veel meer met zich mee. Zelfs volledig nieuwe functies worden op deze manier aan je camera toegevoegd. Voorbeelden als Focus Bracketing of Trapezium Correctie waren voorheen niet voorhanden op sommige camera’s. Na firmware updates wel.
Onlangs nog bracht Olympus een update uit voor de E-M1 Mark II, E-M5 Mark II en Pen F.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Firmware updates zijn dus belangrijk! Maar hoe doe je dat nou, zo’n camera of lens updaten?
Dat kan je zelf. Onderstaande stappen loodsen je door het volledige proces.

Allereerst heb je OLYMPUS Digital Camera Updater. Dit programmaatje is onderdeel van Olympus Viewer dat bij je camera meegeleverd is. Anders kan je het ook hier downloaden. Nadat je OLYMPUS Digital Camera Updater hebt geïnstalleerd, volg je de volgende stappen.

 

Voorbereidingen voor het bijwerken van de firmware:

1. Start je computer op en zorg dat je verbinding hebt met internet. Gebruik je je laptop? Let dan op dat je accu voldoende geladen is, zodat je computer tijdens het update-proces zich niet uitschakelt.

2. Zorg ook dat je accu van camera vol is.

3. Verwijder je geheugenkaart uit de camera

Volg nu onderstaande instructies om de firmware van je camera bij te werken:

1. Start OLYMPUS Digital Camera Updater
2. Lees de voorwaarden en sluit je digitale camera aan op de computer met behulp van de meegeleverde USB-kabel.
3. Op je LCD verschijnt een keuzemenu. Kies STORAGE voor de digitale camera’s van het Olympus E-System. Kies PC voor digitale camera’s uit de PEN- of OM-D serie.
4. Druk op de [OK]-knop van de camera om verder te gaan. Klik op Next om verder te gaan.

5. Als er nieuwe firmwareversies beschikbaar zijn, verschijnen deze in het dialoogvenster. Om te zien wat er verandert wanneer je een update installeert, kiest je de update in de lijst en klik je op Details. Om een firmware-update te installeren, klik je op Update.

6. Kies voor  Yes of Ja. (Als je op Nee klikt, wordt de update geannuleerd.)

7. Lees de Software License Agreement aandachtig door. Als je akkoord bent met de voorwaarden klik je op Agree om verder te gaan.

Het update-proces zal nu automatisch starten. Morrel niet aan je kabels en laat je camera met rust!

8. Zodra je op het LCD-scherm van je camera OK ziet staan, zoals aangegeven in onderstaand dialoogvenster, is de firmwareupdate geïnstalleerd. Klik dan op Next.

9. Koppel de USB-kabel los van de camera en de computer en klik op Close.

Het updaten is nu gereed!

Ook voor je lenzen verschijnen regelmatig updates. De procedure voor het updaten van je lenzen is exact hetzelfde. Heb je meerdere lenzen? Zet ze dan één voor één op je camera en check middels OLYMPUS Digital Camera Updater of er updates zijn.

Translate »