De reis gaat verder: OM-D E-M10 Mark III

De reis gaat verder: OM-D E-M10 Mark III

De OM-D serie van Olympus lijkt een never-ending succesverhaal. Al sinds 2012 zijn de retro-design camera’s met ongeëvenaarde en moderne technieken niet meer weg te denken uit het fotografie-landschap. De OM-D serie heeft de afgelopen jaren een hoop innovatie gebracht als 5-assige beeldstabilisatie, Live Bulb functies, Focus Bracketing mogelijkheden en veel meer. De succesfamilie van de OM-D begroet vandaag haar allernieuwste telg: OM-D E-M10 Mark III

De OM-D E-M10 Mark III vertoont gelijkenissen met de befaamde Mark II, die het daglicht zag in het najaar van 2105 en gezien wordt als instapmodel van de OM-D serie. De nieuwe Mark III toont een aantal verbeteringen en nieuwigheden, die het instapmodel nu nóg aantrekkelijker maken.

Wat is er nieuw?

 • 4K video resolutie
 • 121 AF punten
 • TruePic VIII processor (gelijk aan E-M1 Mark II)
 • 8,6 beelden per seconde
 • Nieuw Art Filter: Bleach Bypass
 • Film bewerking in de camera (trim-functie)
 • Directe Short-Cut button
 • Vier nieuwe camera modi
 • Vernieuwe AUTO modus
 • Nieuwe SCN-modus en instelbaar via touchscreen
 • Advanced Photo modus

Wat is er gelijk gebleven?

 • 5-assige beeldstabilisatie
 • 16,1 MP Live MOS sensor
 • BLS-50 accu
 • 2,36 MP elektronische oogzoeker
 • 100% zoekerbeeld
 • 3 inch kantelbaar touch LCD scherm met 1,04 milk. beeldpunten

Onderstaand overzicht laat de belangrijkste verschillenden tussen de Mark III en Mark II zien.

Design

Het design t.o.v. de E-M10 Mark II is enigszins aangepast. De verbeterde grip heeft een betere ergonomie tot gevolg. Daarnaast zijn ook het selectiewiel en beide dials iets groter geworden, wat ze beter bedienbaar en zichtbaar maken. De pijltjestoetsen zijn inmiddels van symbolen voorzien.

 

BEDIENING

Naast de de dials die vergroot zijn, beschikt de E-M10 Mark III over een dedicated ’shot-cut’ button, maar je razendsnel naar bepaalde instellingen kunt schakelen. Ook zien we een verandering in de pijl-toetsen. Deze zijn nu voorzien van symbolen, correspondent met de bijbehorende functies.

 

I-Auto is AUTO geworden.

De iAuto benaming op het instelwiel, die sinds de eerste PEN en OM-D camera’s werd gebruikt op de spiegelloze systemen, is verdwenen. Echter is de functie voor het volledig automatisch gebruik van de camera nog steeds aanwezig. Op de nieuwe AUTO stand ziet u dezelfde werking als op de ‘oude’ iAuto stand terug, echter is de AUTO stand een stukje verder in ontwikkeling. De camera detecteert nu beter invloeden die onscherpte kunnen veroorzaken en elimineert die invloeden nu nog effectiever.
Kortweg is de AUTO-stand de verbeterde versie van de iAuto-stand.

Ook nieuw in de bediening is dat scene-modi via touchscreen geselecteerd kunnen worden.

Advance Photo modus (AP)

Eenvoudig in gebruik. Dat moet de E-M10 Mark III waarmaken. Wat bleek is dat bepaalde functies in de geavanceerde OM-D modellen lastiger te vinden of te gebruiken zijn. Advaced Photo maakt dat gebruik makkelijker en is toegespitst op unieke functies als Live Composite, Focus Bracketing, Meervoudige Belichting, HDR, Stille Sluiter en Keystone Correctie. Advanced Photo modus zorgt dat deze functies direct toegankelijk zijn zonder een wirwar aan menu’s te hoeven doorlopen.

NIEUW ART FILTER: BLEACH BYPASS

Art Filters vormen een belangrijke basis van iedere Olympus camera. Met de introductie van de E-M10 Mark III is er een nieuw art filter bijgekomen: Bleach Bypass. Deze is in 2 standen te gebruiken:

 • Type I geeft metaalachtige oppervlaktes een glanzend effect
 • Typ II geeft kleuren een nostalgisch effect

 

TRUE PIC VIII processor

De E-M10 Mark III maakt gebruik van dezelfde beeldprocessor als het topmodel E-M1 Mark II: True Pic VIII. Deze krachtige processor zorgt voor snelle verwerking van beelden, zowel in stills als 4K movies.

121 AF Punten

Waar de E-M10 Mark II het nog met 81 scherpstelpunten moest doen, beschikt de Mark III nu over 121 AF punten, met een verdeling over vrijwel het hele beeldvlak, wat autofocus mogelijk maakt ook richting de hoeken van je compositie. Uiteraard is binnen het autofocus systeem ruimte voor gezichtsherkenning met oogdetectie. Fotografeer je liever via het scherm, dan kan uiteraard ook wederom gebruikt worden gemaakt van Touch AF. Ook is Contiuous AF is aanwezig, waarmee bewegende onderwerpen gevolgd kunnen worden. Het AF systeem in combinatie met de krachtigere TruePic VIII processor, laat het Full Time AF systeem nog een stukje beter anticiperen dan in de voorgangers van deze camera.

4K Video

Als er iets de afgelopen jaren een vlucht heeft genomen in de ontwikkeling van functionaliteit, dan is het wel de 4K mogelijkheid. Ook de E-M10 Mark III kan nu in 4K resolutie filmopnamen maken met 30 frames per seconde. Wie geen 4K gebruikt kan op Full HD filmen met 60 frames per seconde en op HD kwaliteit tot 120 frames per seconden, hetgeen het toepassen van slowmotion eenvoudig maakt.

Naast de gewone, uitgebreide filmmogelijkheid beschikt de E-M10 Mark III over ‘Clips’, een mogelijkheid om korte filmpjes te maken van maximaal 8 seconden. Al die clips kunnen achteraf in de camera samengevoegd worden tot een grotere film.

Tijdloos design

De E-M10 Mark III is oogstrelend en kent hetzelfde tijdloze karakter als de andere OM-D modellen en niet te vergeten de PEN modellen. Een sterke link met de OM-serie uit de voorbije jaren wordt verraden door het typische ‘puntdakje’, de verchroomde dials en de authentieke aa/uit schakelaar.

De E-M10 Mark lll zal ongetwijfeld uitgroeien tot een moderne klassieker en Olympus heeft er alles aan gedaan om van dit model een perfecte reisgenoot te maken. Deze lichtgewicht camera is makkelijk in het gebruik en beschikt over tal van intuïtieve functies zodat fotografen meteen vanaf het eerste moment de mooiste foto- en video-opnamen kunnen maken.

De E-M10 Mark lll zal vanaf medio september 2017 verkrijgbaar zijn in de kleuren zilver en zwart. Deze camera werkt met verwisselbare lenzen en wordt aangeboden als losse body en als kit met een bijbehorende lens

2 gedachten over “De reis gaat verder: OM-D E-M10 Mark III

 1. Ik ben benieuwd of er nog een software update komt waar mee enkele nieuw functies van model III nog worden toegevoegd voor model II

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »