De DOF Preview Toets

De DOF Preview Toets

Soms vind je op je camera knopjes en toetsen waarvan je niet meteen weet wat je ermee moet.
Zo ook deze! Op de meeste Olympus camera’s zit, als je van vooraf kijkt, linksonder naast je lens-mount een klein knopje. Dit noemen we de DOF Preview toets. Hiermee kan je de scherptediepte van je nog te maken foto controleren.

Zoals we weten, kunnen we met de diafragma-instelling invloed uitoefenen op de scherptediepte. Een laag f-getal geeft een zachte achtergrond en een hoog f-getal geeft een scherpe achtergrond. Door te spelen met het diafragma creëren we deels de sfeer van de foto. Willen we juist een onderwerp isoleren van de achtergrond of willen we een landschap die van voor tot achter scherp is: je regelt het met je diafragma.

Maar… terwijl je je camera bedient en je diafragma aanpast en je kijkt door je zoeker of op je scherm, zie je alleen de belichting veranderen en geen verschil in scherptediepte. Dit komt doordat tijdens het instellen je diafragma altijd open is om het maximale licht op je sensor te laten komen en hiermee de autofocus in staat stelt zijn werk te kunnen doen. Pas als je de ontspanknop indrukt en de foto maakt, wordt het diafragma geknepen naar de ingevoerde instelling.

Door de DOF Preview toets in drukken nadat je je camera hebt ingesteld, schakelt het diafragma naar de ingestelde waarde en zie je direct de scherptediepte van je foto terug. Dus nog voordat je je foto gaat maken. De DOF Preview toets is een perfect extra controlemiddel. Handig!

Eén gedachte over “De DOF Preview Toets

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »