Back Button Focus

Back Button Focus

Back Button Focus. Een veel gehoorde term en techniek waar menig fotograaf warm van wordt. Met Back Button Focus stel je scherp met een toets achterop je camera en druk je alleen nog af met de ontspanknop.

Normaal gesproken maak je je foto’s door eerst scherp te stellen door middel van het half indrukken van je ontspanknop. Vervolgens druk je door om de uiteindelijke foto te maken. Niks mis mee en voor de meesten van ons een prima manier. Echter maakt het scheiden van deze handeling in een separate scherpstel-toets aan de achterkant van je camera en de ontspanknop om af te drukken het geheel wat sneller.

Voordeel: je hoeft niet bij elke verandering van een instelling opnieuw scherp te stellen. Verander je bijvoorbeeld de sluitertijd of iso-waarde tussen de foto’s door en verandert er niks aan je positie ten opzichte van het onderwerp, dan hoef je ook niet verplicht opnieuw scherp te stellen. Zo wordt herkaderen eenvoudiger en hoef je alleen nog af te drukken.

Nog mooier is dat als je in Continu AF werkt, je automatische scherpstelling het zolang doet als je de Back Button Focus knop ingedrukt houdt. Laat je ‘m los, stopt het scherpstellen. Zo kan je Continu AF min of meer als Single AF gebruiken. Je hoeft dus in principe niet meer te wisselen tussen Continu en Single AF. Je drukt gewoon de knop in.

Hoe stellen we het in?

Eerst bepalen we op welke knop we Back Button Focus willen instellen.

– Druk op de <MENU> toets
– Ga naar Tandwiel-menu B
– Open het Tandwiel-menu met de <OK> toets
– Ga naar Knop-functies
– Open het menu Knop-functies met de <OK> toets
– Je komt nu in een lijst met alle programmeerbare toetsen
– Kies één van knoppen met de pijltjes toetsen die je als Back Button Focus-toets wilt instellen. Vb. Fn1
– Je kan nu de functie van de betreffende toets wijzigen
– Wijzig deze in AEL/AFL en bevestig deze
– Verlaat alle menu’s

Vervolgens gaan we zorgen dat we Back Button Focus kunnen laten werken.

– Druk op de <MENU> toets
– Ga naar tandwiel-menu A AF/MF
– Ga naar AEL/AFL en open dit menu met de <OK> toets
– Ga naar S-AF en ga met het pijltje naar rechts
– Wijzig de instelling naar mode 3 en druk op <OK>
– Open vervolgens nogmaals de AEL/AFL settings met de <OK> toets
– Ga naar C-AF en ga met het pijltje naar rechts
– Wijzig de instelling naar mode 4 en druk op <OK>
– Verlaat alle menu’s

Je zult nu merken dat als je je ontspan-knop op de bovenkant van de camera half indrukt, er niets meer gebeurd. Je gebruikt die knop nu alleen nog voor het maken van je foto. Druk je nu op de zojuist geprogrammeerde toets op de achterzijde, dan zal de camera scherpstellen: in de S-AF modus eenmalig. En in de C-AF modus zolang als je die geprogrammeerde toets ingedrukt houdt. Handig!

Let op. Het instellen van bovenstaande lukt alleen als de camera in de P, A, S of M modus staat.

 

7 gedachten over “Back Button Focus

 1. Super handig inderdaad. Ik gebruikte het voorheen op mijn Nikon’s maar doordat de em5mk2 geen handig gepositioneerde knop heeft moest ik hier helaas afstand van doen..

 2. Goed, duidelijk verhaal. Maar met de afstandsbediening aangekoppeld kan ik met de afstandsbediening niet meer scherpstellen, klopt dat? Vandaar dat ik het weer uitgezet heb.

 3. Heb het ingesteld en gebruik het inmiddels. Het fijne ervan is dat je nu ook S-AF en C-AF ineen hebt. Ik fotografeer hoofdzakelijk sport. Houd ik de backbutton bij een actie ingedrukt dan heb ik C-AF en bij een situatie waarin ik een vast focuspunt nodig heb druk ik even kort op de backbutton om scherp te stellen en gebruik daarna alleen de ontspanknop. Het instellen van back focus button is wel een gedoe. Zie uitleg bij deze blog. Vraag: Hoe zet ik het allemaal weer terug naar de oude situatie? Weet eerlijk gezegd de originele instelling niet meer. In mijn enthousiasme om de BFB in te stellen niet op gelet. 🙂

  1. kan ik deze instelling ook alleen op een voorkeurtoest vastzetten, zodat ik makkelijk kan overschakelen van de ene naar de andere instelling??

 4. Ik heb alles gedaan zoals het omschreven is .
  Het is gelukt , alleen vond ik de knop waaraan ik het toegevoegd had erg onhandig.`
  De basis instellingen weer terug gezet en alles weer net zo gedaan als omschreven .
  Prima …tot ik de camera uitzet en opnieuw aanzet.
  Dan werkt het totaal niet meer . Kan de camera niet meer scherpstellen met de knop en ook niet met de gewone ontspanknop ..
  Drie keer alles een reset gegeven en nu…opgegeven

 5. Ik heb de “back button focus” toegewezen aan de “Photo Story” menuknop. Gebruik ik toch niet
  Leg de instelling vast in een MySet.
  .Dan via menu B knop/schakelaar > menuschakelaar> b.v. Myset$ > Menuknop naar keuze. Bevestigen met OK en klaar.
  Kan uiteraard ook onder een FN knop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »