Studio & macro-fotograaf Arend Spaans: ‘Breek het licht, niet je brein.’

Studio & macro-fotograaf Arend Spaans: ‘Breek het licht, niet je brein.’

Een fotograaf met fascinatie voor de werking van het licht: dát is Arend Spaans. Hoewel deze veelzijdige fotograaf meerdere stromingen binnen de fotografie beoefent, ligt zijn hart in het studiowerk. “Ik wil foto’s en licht verklaard hebben! Waarom het één juist zó wel en weer iets anders juist niet werkt. Ik wil licht begrijpen. En als je weet hoe het werkt, kan je het overal toepassen.”

Arend Spaans, 48 jaar, fotograaf en trainer, fotografeert inmiddels al 16 jaar digitaal en mag zich autodidact noemen. De digitale camera heeft hij opgepakt toen zijn dochter geboren werd en is daarna altijd blijven fotograferen, zonder fotografische opleiding. Maar zijn technische achtergrond ziet hij dagelijks terugkomen in zijn fotografie. “Ik vind het fascinerend hoe licht werkt en hoe je zaken zoals snelheid vast kan leggen.” Naast zelf fotograferen geeft Spaans ook workshops, lezingen en masterclasses. “Ik vind het geweldig om deelnemers van een masterclass te vertellen hoe het écht werkt. Er zijn nog zoveel misvattingen in de studio en het verbaast mij keer op keer dat deze fouten gemaakt worden. En soms is het werken in de studio ook gewoon erg moeilijk. Er is geen kant-en-klaar ‘iets’ of een werkwijze dat je eenvoudigweg activeert; niet bij een product en zeker niet bij een model. Goed observeren en luisteren is noodzaak. Als een model zich bijvoorbeeld niet op zijn of haar gemak voelt, zal dat altijd zichtbaar zijn op de uiteindelijke foto. En wat te zeggen van een product? Die kan op zoveel manieren uitgelicht worden met verschillende resultaten. Maar je eindresultaat moet wel in lijn zijn met de bedoeling van je opdrachtgever. En daarom is die kennis van licht zo belangrijk.”

Foto: Arend Spaans

Geweldig hoe Arend Spaans zijn visie deelt op de werking van licht. Zijn kennis en know-how blijken van een ongekend niveau. Zijn motto? “Breek het licht, niet je brein.”
Ook buiten de studio is Arend Spaans te vinden. In het veld! Macro-fotografie is zijn andere passie. “Macro is heerlijk. Ideaal om mijn hoofd te legen. Op een vroege ochtend door het natte gras banjeren op zoek naar de foto die je nog niet gemaakt hebt. Ik heb het dan over een bepaalde beeldhoek of een aparte lichtinval. Ik kan intens genieten van de stilte en van de wereld die op gang komt.”

Arend Spaans is visionary van Olympus en werkt tevens als ambassadeur voor Broncolor. De keuze die Arend voor Olympus gemaakt heeft, kan hij eenvoudig verwoorden: “Licht, handzaam, compact en typische Olympus-kleuren, daar kan ik helder over zijn. Ik kan hoeken kiezen door de compactheid en het gewicht, zodat ik foto’s maak die nooit met een traditionele DSLR gemaakt hadden kunnen worden. Vooral in het macro-werk is dit ideaal. Ik kan met gemak de camera met één hand onder een onderwerp houden en afdrukken. En daarnaast is de vijfassige beeldstabilisatie waanzinnig. Macro’s zijn hierdoor uit de hand te maken. En ook in de studio is zo’n compacte PEN- of OM-D camera fantastisch te gebruiken. Dankzij de kleine afmetingen is de camera veel minder imponerend en houd ik veel meer contact met mijn model. Studiowerk is best zwaar. Het neerzetten van je opstellingen de hele dag door in combinatie met een zware camera brak mij altijd op. Als ik nu een dag studio achter de rug heb, stap ik veel frisser naar buiten toe.”

Foto: Arend Spaans

Wie veelzijdigheid als Arend Spaans nastreeft, heeft binnen de Olympus-familie keuze uit een groot assortiment objectieven. “Ik vind alle primes van Olympus erg goed, maar mijn favorieten? Allereerst de m.Zuiko 60mm 2.8 Macro; licht, mooi bereik, zeer scherp en met een mooie opening van f2.8. Fantastisch voor gebruik in het veld. Daarnaast vind ik de m.Zuiko ED Digital 40-150mm 1:2.8 een zeer veelzijdig objectief, voor zowel binnen als buiten. Met een constante lichtsterkte van f/2.8 over het hele bereik kan ik in de studio zonder problemen een portret schieten of juist een halfbody shot, die gestoken scherp is. Innovatief is de zonnekap, die kan je gewoon inschuiven.” Over objectieven raakt Arend Spaans niet uitgepraat en haalt nog één van zijn felbegeerde lenzen aan: “ De m.Zuiko 75 mm 1:1.8, ja, dat was het objectief dat ik als allereerste in bezit wilde hebben. Zo’n heerlijk bereik met een zeer prettige onscherpte in de achtergrond, dus daarmee ideaal als portret-objectief. Bokeh om te smullen, net als bij het allernieuwste m.Zuiko ED Digital 25mm 1:1.2 PRO objectief. Ik ben dit wonder nog iedere dag aan het ontdekken, maar wat ik tot nu toe gezien heb, vind ik werkelijk fantastisch.”

Meer informatie over Arend Spaans vind je op: www.arendspaans.nl

Foto: Arend Spaans – Model: Sunna Neuféglise – Visagie: Anne Loos
Translate »